Kaplan türünün (Panthera tigris) yaşayan 6 alt türü var. Dünyaya yayılmış kaplanlar arasındaki farkları görebilmen için her alt tür hakkındaki bilgileri aşağıda bulabilirsin.
1-Bengal
Hindistan, Bangladeş, Bhutan ve Nepal yerlisi olan bu alt türün en yaygın olanı Bengal kaplanı. Kahverengi ve siyah çizgileri var. Karnı beyaz ve beyaz renkli kuyruğunda ise siyah halkalar bulunuyor. Erkek Bengal kaplanları, kendi hakimiyet alanlarını şiddetle korur ve sert mücadelelere girer. Dişiler ise erkekler kadar önemsemezler.
2- Çinhindi
Corbett’in kaplanı olarak da bilinen Çinhindi kaplanı, Bengal kaplanına göre daha ince çizgili. Eskiden Çin’de görülen bu tür, Kamboçya, Laos, Tayland, Burma ve Vietnam’da yaşar. 2007’den beri Çinhindi kaplanı, Çin’de görülmemiş. Oradaki bilinen son kaplan, bir avcı tarafından öldürülmüş. Asya ülkelerindeki dağlarda yaşarlar.
3-Malay
Malay kaplanı bir alt tür olarak 2004’te ortaya çıktı. Çinhindi kaplanı ile benzer çizgilere sahip olsa da boyut olarak daha küçük ve daha çok Sumatra kaplanına benziyor. Malezya ve Tayland’ın vahşi doğasında yaklaşık olarak 800 Malay kaplanının var olduğuna inanılıyor. Geyik, yaban domuzu ve bazıları da fil yavruları avlayarak besleniyorlar.
4-Sibirya
Sibirya ya da Amur kaplanları, dünyanın en büyük kedileri! Doğu Rusya’daki ormanlarda ve bir kısmı da Çin ve Kuzey Kore’de yaşıyor. Doğada yaklaşık 400-500 Sibirya kaplanı var ve yaşadıkları iklim şartları diğer alt türlerin yaşadıklarına göre çok daha sert. Bu hava şartlarıyla baş edebilmeleri içinse yazlık ve kışlık postları var.
5-Sumatra 
Sumatra, kaplanlar arasında en küçük olan tür ve Endonezya adası olan Sumatra’da yaşıyor. Diğer alt türlere göre çizgileri daha dar ve yelesi daha fazla. Sahip olduğu perdeli ayakları, çok iyi bir yüzücü olmasını sağlıyor. Sumatra kaplanı daha küçük olduğundan sıkı yağmur ormanlarında daha hızlı hareket edebiliyor.
6-Güney Çin
Bu alt tür, 25 yıldan fazla bir süredir doğada görülmedi ve yaşayan diğer kaplan alt türleri arasında en tehlike altında olanı. Güney Çin ormanlarında yaşayan bu türün soyu, uzmanların inanışına göre önümüzdeki on yıl içinde tükenebilir. Diğerlerine göre daha küçük olan bu kaplanların kısa, geniş çizgileri var.
Yorum Yaz