İzmir Çeşme'de köpek gezdirme hizmetimizden faydalanmak için bize ulaşabilirsiniz.

Dünya'nın en korkusuz hayvanı: Bal Porsuğu

Bugüne kadar ki belki de en çok korktuğunuz hayvan yılan, aslan, fare olmuş olabilir. Taa ki bu ismi duyana kadar; bal porsuğu! İsminin ve görünüşünün aksine dünyanın en tehlikeli hayvanı olduğunu biliyor muydunuz? Bu kadar tehlikeli olmasının sebebi ise onun damarlarından akan deli cesareti!

Genel Özellikleri

honey badger
Bal porsuğu, sansargiller ailesinden geliyor ve zorlu yaşam koşullarına aşırı derecede dayanaklı olmasıyla biliniyor. Bal porsukları kendilerine iyi bakarlarsa 24 yıl kadar yaşayabilirler. Uzunlukları 55 ila 77 santimetre arasında değişen bal porsuklarının kilosu ise erkeklerde 9-16 kilo, dişilerde 5-10 kilo arasında değişiyor.

İsmi neden bal porsuğu?

İsminin bal porsuğu olmasının nedeni, balı çok sevmelerinden kaynaklanıyor. Balı o kadar çok seviyorlar ki hiçbir güç onların bal yemesini engelleyemez. Zehirli arıların kovanlarına saldırırken hiç çekinmez çünkü derisinin kalınlığına güvenir. Derisinin kalınlığı sebebiyle arıların onu sokmasından etkilenmez.

Nerede yaşıyorlar?

honney badger
Bal porsukları, tropik iklimlerde; yeşil ormanlar, diken ormanları, açık ormanlar, nehir kıyıları, çayırlar, kurak bozkırlar, kayalık tepeler, çöller de dahil olmak üzere birçok çeşitli ortamda yaşayabilir. Genellikle Afrika, Güneybatı Asya ve Hindistan’ın güneybatı kısımlarında yaşıyorlar.

Dünyada kaç tane bal porsuğu vardır? Nesilleri tehlike altında mı?

Honey badger, Mellivora capensis, carrying young pup in her mout

Dünya’da yaklaşık 1000 tane bal porsuğu kaldığı tahmin edilmektedir. Bal porsukları, yiyecek kaynaklarını büyük ölçüde tüketen insanoğlu yüzünden, yaşadıkları bazı bölgelerde nesli tehlike grubu altına alınmıştır. Hatta bazı arıcılar, arı kovanlarını korumak için bal porsuklarını öldürmektediler.

Yanlız takılmayı tercih ederler!

Genellikle tek yaşamayı seven bal porsukları yalnızca çiftleşme dönemlerinde partnerleriyle bir araya gelir. Gebelik dönemleri 6 ay sürer ve en fazla 2 yavru dünyaya getirebilirler. Yavrulara tamamen dişi bal porsukları bakar ve korur.

Neleri tüketirler? 

Vahşi doğanın en yırtıcı et oburlarından ve etçillerinden biridir. Kendilerinden küçük olan her şeyi kolaylıkla avlayabilirler ve dakikalar içinde mideye indirebilirler. Av listesinde; kuşlar, kobra yılanları, fareler, kaplumbağalar ve akrepler vardır. Yetişkin bir bal porsuğu günde 1 kilo kadar yiyecek tüketir.

Onları kimse kolay kolay durduramaz!

Adsız porsuk
Elastik bir yapıda olan bal porsuğu; yüzebilen, zıplayabilen, günde birkaç yüz kilometre şehirler arası yol yapan bir hayvan olarak biliniyor. Av olduğunda ve avlanırken en büyük savunma mekanizması, derisiyle birlikte tüylerinin kalın ve esnekliğidir.

Hiçbir zehirden etkilenmiyorlar!

Bal porsuklarının bağışıklık sistemleri oldukça güçlüdür. Bir fili öldürebilme etkisine sahip bir yılan zehriyle bile bal porsukları küçük bir baygınlıkla tehlikeyi atlatabilmektedir. Hatta zehirli bir yılanı yerken bayılıp uyandıklarında tekrardan yemeye devam edebiliyorlar.

Kükremesi herkesi korkutur!

konuşut
Küçücük bir bedene sahip olmasına rağmen kuvvetli bir sesi ve kükremesi vardır. Bal porsuğunun sesi “khrya-ya-ya-ya” şeklindedir.

Peki neden bu kadar korkusuzlar?

‘En korkusuz hayvan’ unvanı ile 2002 yılında Guinness Rekorlar Kitabı‘na da adını yazdırarak cesaretini tescilleştirmiş bir canlı olan bal porsuğu, aslandan yılana kadar her boyuttan canlıya kafa tutabilir. Hatta yenileceğini bilse bile, girdiği mücadeleden vazgeçmez, sonuna kadar savaşır. Bu içlerindeki korkusuzluğu ise bilim adamları vücutlarında korku hormonu olmadığı için bu kadar cesaretli olduklarını iddia ediyorlar.
Geçtiğimiz yıllarda bir anne bal porsuğunun, yavrusunu leoparın ağzından kurtardığı video internet dünyasında büyük bir ilgi uyandırdı.